Министрите от правителството на Сърбия се съгласиха в петък да въведат отново задължителната военна служба, която беше премахната преди 14 години, каза президентът Александър Вучич, като похвали решението като важна стъпка за подобряване на отбранителната готовност на страната, цитира думите му "Ройтерс".

Правителството каза в изявление, че ще сформира работна група за стартиране на процеса.

Според плана сръбските мъже ще имат задължителна военна служба, състояща се от 60 дни обучение и 15 дни учения, каза правителството. Службата ще бъде доброволна за момичета.

Някои военни експерти критикуваха плана, като казаха, че ще бъде скъп и че такъв кратък период на служба няма да допринесе много за отбранителните способности на страната.

Въоръжените сили на Сърби, бяха напълно професионализирани през 2011 г., но остават зле платени и оборудвани.

Балканската страна, която е кандидат за членство в Европейския съюз, е запазила доброволна служба и резервни части.

"Нямаме намерение да нападаме никого, но искаме да отблъснем тези, които ни заплашват", каза Вучич след подписването на споразумение за повторно въвеждане на военната повинност миналата седмица.

Ходът на Сърбия съвпада с подобно решение на съседната членка на НАТО Хърватия, чийто министър на отбраната обяви по-рано този месец, че задължителната военна служба, която беше спряна през 2008 г., ще бъде въведена отново от 1 януари 2025 г.

Сърбия, която поддържа военен неутралитет, се присъедини към програмата на НАТО "Партньорство за мир" през 2006 г., а през 2015 г. подписа Индивидуалния план за действие за партньорство - най-високото ниво на сътрудничество за страни, които не се стремят да се присъединят към алианса.

Миналия месец Сърбия подписа забележително споразумение с френската Dassault Aviation за закупуването на 12 нови бойни самолета Rafale, стъпка, която сигнализира за отдалечаване от Русия, нейния традиционен съюзник и доставчик на оръжия.

Хърватия закупи 12 бойни самолета Rafale, шест от които вече кацнаха в страната членка на ЕС.

Двете съседни страни, които поддържат доста студени отношения след разпадането през 90-те години на бившата югославска федерация, от която бяха част, са в процес на закупуване на модерни хеликоптери и оръжия, което някои експерти разглеждат като надпревара във въоръжаването.

За Сърбия Косово не спазва международните споразумения

За Сърбия Косово не спазва международните споразумения

Въпреки заявките на Прищина, че е рекордьор по изпълнението им