Вашингтон е подготвил план, очертаващ положението на Сърбия в международен план през следващите осем години, според който Сърбия ще се присъедини към ЕС до 2014 година.

Това предаде радио Б92, като цитира публикация в сръбски вестник.
Според изданието както президентът Борис Тадич, така и сръбският премиер Кощуница са запознати с плана, в който Белият дом предлагал изборите в страната да се проведат през декември тази година.

Освен това планът предвижда след изборите да се състави правителство с участието на Демократическата партия, Демократическата партия на Сърбия и „Г 17 Плюс".

При подготовката на изборите международната общност ще отслаби натиска върху страната, като помогне на демократичните сили да се консолидират преди вота.
Провеждането на изборите през декември, за което Вашингтон настоява, се основава на проучвания на общественото мнение, според които въпреки силната подкрепа за Сръбската радикална партия демократичните сили ще спечелят.

Едно от условията пред новото правителство, отбелязва Б92, ще бъде предаването на генерал Ратко Младич на трибунала в Хага до септември 2007 година или шест месеца след като кабинетът положи клетва.

Вестникът заключава, че ако този сценарий се изпълни, САЩ ще подкрепят молбата на Сърбия да се присъедини към инициативата Партньорство за мир през 2008 година и към НАТО през 2012 година.

Планът предвижда още Сърбия да получи статут на страна кандидат-членка през 2008, а процесът на присъединяването й към ЕС да приключи през 2014 година.