Френският президент Никола Саркози иска да бъдат наложени по-строги санкции срещу Иран, предаде РФИ, цитирайки интервю на президента пред руския вестник "Росийская газета".

За разлика от Франция Русия е против нови санкции на ООН, които да заставят Техеран да спре обогатяването на уран, отбелязва АФП.

Между примирението и войната - две думи, които не се числят към моя речник, има отговорен подход, все по-строги санкции, за да бъде вразумен Иран, но също и начало на диалог, ако той реши да изпълнява задълженията си,заяви Саркози пред руския вестник.

Санкциите дадоха резултати. Те накараха иранския режим да размисли, добавя френският президент, който днес пристига на двудневно посещение в Москва.

Президентите на Франция Никола Саркози и на Русия Владимир Путин  ще имат за първи път двустранна среща в Москва.

Сред темите, които ще разискват двамата държавни глави, са сътрудничеството в енергетиката, иранската ядрена програма и бъдещето на сръбската сепаратистка област Косово.

Визитата е още по-важна за Русия, защото през последните месеци Франция засили външнополитическата си активност, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Русия и Франция трябва да обсъдят редица важни проблеми. По някои от тях позициите са близки или съвпадащи, но не е тайна, че има въпроси, по които подходите ни се различават, добави той.

Париж е за независимост на Косово, докато Москва подкрепя Сърбия, която отхвърля самостоятелна държава на територията с албанско етническо мнозинство, напомня Ройтерс.

Готови сме да приемем всяко алтернативно решение, стига то да бъде одобрено от страните, добави говорителят на Саркози - Давид Мартинон в отговор на въпрос за Косово.