Около 735 милиона души по света бяха изправени пред хроничен глад през 2022 година, съобщи ООН. Тази цифра е значително по-висока от нивото по време на пандемията COVID-19 и представлява заплаха за постигането на глобалната цел за прекратяване на глада до 2030 година.

Въпреки стабилизирането на нивата на глада през миналата година, войната в Украйна и нейното въздействие върху цените на храните и енергията компенсираха част от икономическото възстановяване след пандемията. Това се посочва в годишния доклад на ООН.

Резултатът е, че приблизително 122 милиона повече хора са страдали от глад през 2022 г., отколкото през 2019. Светът е "далече от пътя" за постигане на целта на ООН за устойчиво развитие за премахване на глада до 2030 г., се казва в доклада. Вместо това докладът прогнозира, че 600 милиона души ще бъдат недохранени през 2030 г.

Основните причини за глада в световен мащаб през последните години бяха крайните климатични условия, които застрашиха селскостопанското производство, и икономическите затруднения, изострени от пандемията, се казва в доклада.

Въпреки намалението на глада в Южна Америка и някои региони в Азия, в Карибите, Западна Азия и Африка гладът нараства.

За да променят тенденцията, нациите трябва да съчетаят хуманитарната помощ с укрепването на местните вериги за доставка на храни, каза Кевин Мугеня, директор на хранителните системи на Mercy Corps, международна хуманитарна група, в интервю за Reuters.

"Държавите трябва да имат локализирани решения", каза той.

Докладът е съставен от Международния фонд за развитие на селското стопанство на ООН, Детския фонд, Световната здравна организация, Световната програма по храните и ФАО.

Войната в Судан заплашва с глад Източна Африка

Войната в Судан заплашва с глад Източна Африка

Затруднен достъп на хуманитарната помощ и повишени цени застрашават бедстващото и преди конфликта население