Испанският парламент окончателно одобри "закона за реално и ефективно равенство на транс хората". Текстът беше приет със 191 гласа "за" (Социалистическата партия, радикалната левица на Podemos и баските и каталунските националистически партии), 60 "против" (Vox, крайна десница) и 91 въздържали се (Народната партия, умерено десни). Той дава възможност за промяна на пола, фигуриращ в документите за самоличност, без никакво друго изискване освен публична декларация за непризнаване на пола, определен при раждането, информира Le monde.

"Този закон позволява на всеки да бъде такъв, какъвто е, без срам, без страх и без дискриминация", приветства приемането на текста министърът на равенството Ирене Монтеро, член на Podemos, която защитаваше този текст в продължение на почти три години.

Законът има за цел да се бори срещу дискриминацията, на която са жертви транссексуалните хора, и да "депатологизира" трансидентичността, съгласно препоръките на Световната здравна организация (СЗО), която я заличи през 2019 от списъка на психичните разстройства. Текстът засилва санкциите в случай на дискриминация срещу транс хора. Той забранява конверсионната терапия, насочена към промяна на тяхната полова идентичност и позволява на транс мъже, които са запазили своя "капацитет за бременност", да имат достъп до техники за асистирана репродукция от националната здравна система. Четиринадесет от седемнадесетте автономни области на Испания вече имат "закони за транссексуалните", някои от 2014 година. Само Астурия, Кастилия и Леон не са приели закони по този въпрос.

Папа Франциск заклейми като грях криминализирането на хомосексуалността

Папа Франциск заклейми като грях криминализирането на хомосексуалността

Хората с хомосексуални наклонности са Божии деца, напомня той