САЩ са решили да ускорят разполагането на войски в Полша, прибалтийските държави и Румъния като част от повишаването на сигурността в региона. Това съобщиха полски и американски високопоставени военни, цитирани от "Асошиейтед прес".

Полският военен министър Антони Мацеревич направи съобщението след разговори с командира на сухопътните войски на САЩ в Европа, ген.-лейтенант Бен Ходжис, в Заган, Западна Полша, където някои от войниците ще бъдат разположени.

САЩ трупат 4 хил. войници в Полша следващата година

САЩ трупат 4 хил. войници в Полша следващата година

Това заяви американският генерал-лейтенант Фредерик Ходжис

По думите на ген. Ходжис, войските ще пристигнат в германското пристанище Бремерхафен на 6 януари и ще бъдат незабавно изпратени в Полша, прибалтийските страни и Румъния. Тяхното прехвърляне ще бъде засечено като време и ще бъде разглеждано като тест за това "колко бързо силите могат да се придвижват от пристанището до бойното поле", посочи той.

"Аз съм убеден в много силния сигнал, посланието, което ще изпрати САЩ, заедно с останалите членове на НАТО, ще допринесе за сдържането (на Русия)", подчерта американският генерал.

"Развълнуван съм от това, което моята страна върши и съм развълнуван относно продължаването на работата с нашия съюзник Полша", добави Ходжис.

Полша и прибалтийските държави Литва, Латвия и Естония са притеснени от увеличените руски военни операции в региона, особено след като Русия анексира Крим от Украйна, като поискаха присъствие на американски и натовски войски на тяхна територия като възпиращ фактор. Алиансът и САЩ настояват, че струпването на войски не е насочено срещу никого, но Русия заплаши да предприеме ответни мерки.

Американските войски по-рано се очакваше да бъдат разположени в средата или края на януари.

"Много съм щастлив от решението на САЩ за по-ранно разполагане на войските", изтъкна полският военен министър.