Съединените щати обявиха, че ще предоставят 89 милиона долара на Украйна за премахване на противопехотните мини, поставени от руските сили, информира БиБиСи.

Около 160 000 мини са били обезвредени в Украйна от март, но около пет милиона украинци все още живеят в райони, застрашени от бомби, поставени от руснаците, според Държавния департамент на САЩ.

Официално лице заяви, че предизвикателството на Украйна да се опита да обезвреди невзривени боеприпаси "може да е наравно" с подобни усилия във Виетнам, Камбоджа и Лаос след американската война от 60-те и 70-те години.

"Незаконното и непровокирано по-нататъшно нахлуване на Русия в Украйна осея огромни части от страната с противопехотни мини, неексплодирали боеприпаси и импровизирани взривни устройства", се казва в изявлението на Държавния департамент.

"Тези експлозивни опасности блокират достъпа до плодородна земеделска земя, забавят усилията за възстановяване, не позволяват на разселените общности да се завърнат по домовете си и продължават да убиват и осакатяват невинни украински цивилни."

Зеленски: Русия превърна Украйна в минно поле

Зеленски: Русия превърна Украйна в минно поле

Според него това е направено "след съответните заповеди"