Държавният департамент на САЩ обяви награда до 5 милиона долара за данни, допринасящи за задържането на руснака Максим Якубец, обвинен в кибер измами, съобщава ТАСС.

Съединените щати наложиха санкции на руснаците Максим Якубец и Игор Турашев, които властите обвиняват за измамен компютърен софтуер, както и за редица физически и юридически лица, свързани според Вашингтон с хакерската група Evil Corp. Това съобщи в четвъртък на уебсайта на Министерството на финансите на САЩ.

Според документа са наложени санкции за злонамерена дейност в кибер пространството. Финансовото министерство съобщава, че операциите на Evil Corp са нанесли вреди за 100 милиона долара.

Министерството на правосъдието на САЩ твърди, че руски хакер се е опитал да открадне 220 милиона долара от банкови сметки. Американските власти считат, че Якубец е лидер на хакерската група Evil Corp.

"Държавният департамент обяви награда от 5 милиона долара за информация, която би довела до залавянето или осъждането на лидера на Evil Corp", съобщава документът.

В изявлението се посочва, че разпространението на злонамерен софтуер от заподозрените "доведе до опит за кражба на приблизително 220 милиона долара, докато действителните щети по банковите сметки на жертвите му възлизат на приблизително 70 милиона долара." Като Якубец е действал като част от измамна схема заедно с други хакери.

АП съобщава, че схемата на обвинените двама руснаци е една от най-лошите за хакерство на компютър и банкови измами през последното десетилетие.

Максим В. Якубец, на 32 г. и Игор Турашев, на 38 години са обвинени в конспирация, хакерство на компютри, измами и банкови измами. Двамата мъже не са арестувани и местонахождението им е неизвестно.

Обвиненията са за създаването на злонамерен софтуер, известен като Bugat, който е предназначен да автоматизира кражбата на поверителна лична и финансова информация, включително онлайн вход за банкови данни, от заразени компютри. Според тях злонамереният софтуер е създаден специално за да победи антивирусен софтуер.

Якубец и Турашев са обвинени, че са хакнали две банки и четири компании в Пенсилвания - нефтен бизнес, компания за строителство, компания за вакуумна и тънкослойна технология за отлагане и производител на метали - както и като производител на оръжия

Зловредният софтуер позволява на хакерите да "отвлека" компютъра на жертвата, да представят фалшиви уеб страници за онлайн банкиране и да подмамят потребителя да въведе личната си информация, заявиха разследващите.

"Днешното съобщение трябва да изясни на ангажираните в киберпрестъпността, че ние ще ви идентифицираме, ще ви разкрием и ще ви преследваме, без значение колко усилия изисква или колко време отнема", заяви помощник генералният прокурор Брайън Бенцковски, който ръководи наказателното отделение на Министерството на правосъдието.

Якубец също е обвинен за друг случай в Небраска. Прокурорите твърдят, че той е действал с много други хакери, за да извърши множество компютърни пробиви, да използва злонамерен софтуер и да открадне милиони долари от множество банкови сметки в Съединените щати и по целия свят.

Държавният департамент и ФБР предлагат награда от 5 милиона долара, което според служителите е най-голямата награда, предлагана някога за обвинен киберпрестъпник.