САЩ ще предоставят на Украйна още 270 млн. долара военна помощ, съобщи говорителят на Белия дом Джон Кърби, цитиран от Ройтерс.

"Днес Министерството на отбраната ще обяви, че предоставя на Украйна до 580 тактически безпилотни летателни системи Phoenix Ghost", каза Кърби.

От цялата сума 100 млн. долара ще бъдат отпуснати за безпилотни самолети, съобщиха от Пентагона. Останалата част от пакета за военна помощ се оценява на 175 млн. долара. Очаква се пакетът за военна помощ да включва четири ракетни системи за многократно изстрелване HIMARS, 36 000 артилерийски боеприпаса, противотанкови оръжия и оборудване за превозни средства.

В началото на юни Съединените щати обявиха предоставянето на пет РСЗО HIMARS на Украйна. Украинската президентска канцелария увери, че не планира да използва оръжията за удари срещу цели в Русия. На 23 юни украинският министър на отбраната Олексий Резников заяви, че комплексите са пристигнали в страната. Два дни по-късно Валерий Залужний, главнокомандващ на украинските въоръжени сили, заяви, че оръжията вече се използват в Донбас.