Президентът на САЩ Джо Байдън одобри допълнителен оръжеен пакет от 675 милиона долара за Украйна, каза министърът на отбраната Лойд Остин в четвъртък, по време на среща на министрите на отбраната на съюзниците на Украйна, на която се обсъжда как западните страни да предоставят на Киев дългосрочна подкрепа в противодействието на руската инвазия, предава Ройтерс.

Остин, който говори в началото на срещата на министрите на отбраната във военновъздушната база Рамщайн в Германия, каза, че там ще бъде обсъдено как страните могат да работят заедно, за да обучат украинските сили и да подобрят защитата им.

В срещатра участват и българският министър на отбараната Димитър Стоянов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

"Тази контактна група трябва да се позиционира, за да поддържа смелите защитници на Украйна в дългосрочен план", каза Остин, имайки предвид срещата. "Това означава непрекъснат и решителен поток от действия сега."

Най-новият американски пакет ще включва боеприпаси, бронирани автомобили и противотанкови системи.

Вашингтон вече е предоставил повече от 10 милиарда долара военна помощ на правителството на президента Володимир Зеленски, откакто руските войски нахлуха на 24 февруари.

Байдън иска от Конгреса $13,7 млрд. за военна помощ за Украйна

Байдън иска от Конгреса $13,7 млрд. за военна помощ за Украйна

САЩ: Сплотихме света в подкрепа народа на Украйна, не можем да позволим тази подкрепа да спре

Белият дом в Деня на независимостта на Украйна, 24 авуст, заяви, че средствата са необходими, за да се поддържа темпото на помощта за Украйна през първите три месеца на фискалната 2023 г., която започва в началото на октомври. Служителят на администрацията каза, че приблизително три четвърти от средствата, които Конгресът вече е одобрил за Украйна, са изразходвани.

Конгресът на двупартийна основа одобри над 53 милиарда долара за сигурност, икономическа и хуманитарна помощ за справяне с нахлуването на Русия в Украйна тази година. Байдън подписа последния пакет на обща стойност 40 милиарда долара в закон през май. По това време Белият дом заяви, че очаква тези средства да стигнат до края на фискалната година.