САЩ планират да обявят закупуването на усъвършенствана система за противоракетна отбрана земя-въздух със среден и голям обсег за Украйна тази седмица. Това CNN, позовавайки се на свои източници.

Президентът на САЩ Джо Байдън, който се намира в Германия за срещата на Г-7 потвърди, че САЩ ще предоставят на Украйна по-модерни ракетни системи и боеприпаси.

В отговор на исканията на украинските сили тази седмица вероятно ще бъде обявена и друга военна помощ, включително допълнителни артилерийски боеприпаси и радари, посочва CNN.

Киев иска и система за противоракетна отбрана NASAMS, с която може да се поразяват цели на разстояние над 150 км, но вероятно ще се наложи украинските военни да бъдат обучени по съответния начин, заключава CNN.

Зеленски: Само с по-мощно оръжие ще спрем руските удари

Зеленски: Само с по-мощно оръжие ще спрем руските удари

След поредния ден на сражения

Миналата седмица администрацията на Байдън обяви допълнителна военна помощ за Украйна в размер на 450 млн. долара, като й предостави още четири ракетни системи за залпов огън и артилерийски боеприпаси за други системи. Помощ имаше и по-рано този месец в размер на 1 млрд. долара - пакет, който включваше доставки на допълнителни гаубици, боеприпаси и системи за брегова отбрана.