Визовите консултации в консулствата на САЩ в Русия могат да бъдат възобновени в близко бъдеще, съобщават "Ройтерс" и ТАСС, цитирайки американския посланик в Русия Джон Хънтсман.

"Вярвам, че в близко бъдеще те (визовите консултации) могат да бъдат възобновени", коментира Хънтсман. "Опитваме се да направим всичко възможно и се надявам, че през следващите седмици ще можем ефективно да издадем визи", допълва той.

Путин гони 755 американски дипломати

Путин гони 755 американски дипломати

Кремъл конфискува вила и склад на посолството на САЩ

През август САЩ започнаха да намалява визовите си услуги в Русия, три седмици след като Владимир Путин призова Вашингтон да отзове половината от служителите си в посолството и консулствата. 

Консулствата на САЩ се намират в Санкт Петербург, Екатеринбург в Урал и Владивосток.

През септември, външният министър Лавров коментира, че Русия наистина иска двустранната политическа атмосфера да се нормализира, но Русия ще реагира на решението на САЩ да затвори нейното консулство в Сан Франциско, веднага щом приключи анализа на тази стъпка.

"Получихме тази подробна нота през миналата седмица, ние се запознаваме с нея. Ние ще реагираме, веднага щом приключим с анализа", изтъкна Лавров  в края на август пред студенти от МГИМО.

Тогава той подчерта, че Москва ще реагира остро на американските мерки срещу Русия, които причиняват щети на Русия.

В САЩ пречат на Тръмп да изпълни обещанията си за нормализация с Русия, обяви Лавров

В САЩ пречат на Тръмп да изпълни обещанията си за нормализация с Русия, обяви Лавров

Русия ще реагира остро на мерките на САЩ срещу нея