САЩ и Индия подписаха договори за отбрана на стойност над 3 млрд. долара. Това обяви американският президент Доналд Тръмп във вторник след разговори с индийския премиер Нарендра Моди. "Разширяваме военното си сътрудничество. Сключихме сделка на стойност над 3 милиарда долара. Индия ще купи вертолети AH-64E Apache, както и морски вертолети MH-60R Seahawk", заяви ръководителят на Белия дом, който е на официално посещение в Индия, съобщава ТАСС.

По-рано The Times of India съобщава, че за посещение на Тръмп, Ню Делхи се е подготвил за подписване на два основни договора на обща стойност 3,5 милиарда долара: за закупуване на партида от шест хеликоптера AH-64E Apache за 930 милиона долара и 24 хеликоптера MH-60R Seahawk в комплект с ракети на обща стойност 2,6 милиарда долара.

Според Тръмп, САЩ са оптимистични по отношение на възможността за постигане на търговско споразумение с Индия.

"Друга важна тема на разговорите ми с министър-председателя бе развитието на двустранните икономически отношения, основани на принципите на честност и реципрочност. Оптимист съм относно възможността за постигане на споразумение, което е много важно и за двете страни", обяснява Тръмп.

Сред обещаващите области на сътрудничество в икономическата сфера Тръмп също определя взаимодействие в областта на информационните технологии, в частност, върху развитието на 5G мрежи. "По време на посещението обсъдихме значението на 5G защитените мрежи. Необходимо е новите технологии да се превърнат в инструмент за мир, напредък и просперитет, а не за нещо, което може да се превърне в средство за цензура и натиск."

"За да се гарантира, че инфраструктурата на бъдещето е изградена по начин, който гарантира сигурност, прозрачност и отчетност, Съединените щати работят с редица партньори, включително Австралия и Япония, за създаването на многофункционална платформа на Blue Dot Network. Това ще бъде критична инициатива, която ще осигури на страните надеждни и предоставени от частния сектор на икономиката възможности за развитие на висококачествени инфраструктурни проекти по целия свят ", заключи американският лидер.

САЩ възнамеряват да увеличат износа на втечнен природен газ (ВПГ) за Индия, тъй като мрежата за разпределение на газ в страната се модернизира от Exxon Mobil.

"С разстежа на Индия нараства и потреблението на енергия. Вчера Exxon Mobil подписа споразумение за подобряване на газоразпределителната мрежа на Индия, така че САЩ да могат да изнасят още повече втечнен природен газ в Индия", коментира Тръмп.

В същото време Тръмп отбеляза, че след поемането на поста президент, износът на енергия от САЩ за Индия вече е нараснал с 500%, докато общият търговски оборот - с 60%.

Тръмп в Индия: Подписваме оръжейна сделка за  $3 млрд.

Тръмп в Индия: Подписваме оръжейна сделка за $3 млрд.

САЩ са известни в света с най-модерните и опасни оръжейни системи