Продължават усилията на Съединените щати да съдействат за подновяване на израелско-палестинските мирни преговори и в мирния процес за Близкия изток да бъде привлечена и Сирия.

Специалният пратеник за Близкия Изток Джордж Мичъл се срещна с президента на Сирия Башар Асад по време на посещението си в страната.

След срещата Мичъл заяви, че само обхватно мирно споразумение между Израел и арабския свята ще позволи регионът да се развива с пълния си потенциал.

Сирийски официални представители коментираха посещението със задоволство за откритата позиция на САЩ и желанието да се зачитат и различните гледни точки.

По думите на външния министър на Сирия Валид Муалем визитата на Джордж Мичъл е "първата стъпка към диалога". Фактически администрацията на президента Буш прекъсна контактите си със Сирия.

По-късно американският пратеник отпътува за Израел в търсене на възможности за подновяване на преговорите.

В близките две седмици се очаква и други официални лиза от САЩ да посетят Близкия изток, включително и Сирия като страна с ключова позиция в постигането на мир, заради поддръжката, която оказва на „Хамас".