Властите на Южна Корея, заедно със Съединените щати, следят отблизо дейността на Северна Корея в ядрената област. Това заяви в понеделник на брифинг за журналисти в Сеул представителят на южнокорейското министерство на обединението Лий Чон Джу.

"Що се отнася до дейностите на Северна Корея в ядрената и ракетната сфера, ние ги наблюдаваме отблизо в тясна координация със САЩ", подчерта Лий Чон Джу.

Северна Корея се хвали, че "разтърсва света" с ракетни изпитания

Северна Корея се хвали, че "разтърсва света" с ракетни изпитания

КНДР била единствената държава, която се противопоставя на САЩ

По-рано бившият заместник-генерален директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Оли Хейнонен каза в интервю за радиостанцията "Гласът на Америка", че Северна Корея може да възобнови производството на оръжейния уран и плутоний в ядрения комплекс в Йонгбьон. По думите му косвени признаци за това се виждат от сателитни снимки на центъра.

В комплекса Йонгбьон се помещават завод за обогатяване на уран и 5 MW реактор, построен от севернокорейски специалисти през 1986 г. Според експерти за една година е възможно да се получат достатъчно материали за производството на няколко ядрени заряда.