Европа, за разлика от САЩ, е заинтересована от просперитета на Русия. Това обяви бившият германски канцлер Герхард Шрьодер, който понастоящем е шеф на борда на директорите на руската петролна компания "Роснефт".

"САЩ смятат, че могат да изолират Русия. Това от политическа гледна точка е безсмислица, а от икономическа гледна точка е опасно", изтъкна Шрьодер по време на Евразийския икономически форум в италианския град Верона.

Шрьодер оглави директорския борд на „Роснефт”

Шрьодер оглави директорския борд на „Роснефт”

Преди това постът се заемаше от съветник на руския президент...

По думите му, Русия, която е постоянен член на Съвета за сигурност на ООН, просто не можела да приеме такава изолация.

"Виждам, че САЩ са заинтересовани от по-слаба Русия, а интересът на Европа и Германия е в това Русия да просперира. За това има две причини - имаме нужда от пазар, особено Германия, имаме нужда и от ресурси за нашата индустрия", изтъкна бившият германски канцлер.

Шрьодер добави, че няма смисъл да се продължава с дестабилизирането на Русия. Според него е необходимо да се работи за отмяната на санкциите срещу Москва.

Във Верона днес беше открит 10-ият Евразийски икономически форум. В продължение на няколко години форумът е единственото място в ЕС, където руският и европейският бизнес обсъждат проблемите на Голямата Евразия.