Съединените щати слязоха с четири пункта в глобалния корупционен индекс през 2018 г., като отпадат от топ 20 за първи път от 2011 г., съобщава "Ройтерс".

"Трансперънси интернешънъл" коментира, че според последния доклад за възприятията на бизнес лидерите за корупция, САЩ е със 71 точки, в сравнение с предишните 75, по скала от 0-100. Това звучи като "събуждане" за необходимостта от справяне с конфликтите на интереси, неправомерното влияние на частния сектор и увеличаването на пропастта между богати и бедни, каза Зои Райтер, наблюдател за Съединените щати.

"Това е червен флаг, защото това наистина е част от модел, който видяхме след глобалната финансова криза от 2008 г., със загуба на доверие ... в нашите обществени институции. Хората не виждат адекватни механизми за борба с корупцията и за гарантиране на отчетността на избраните от нас служители", допълва тя.

Докладът е определен като измерване на възприятието за корупция, а не за действителните нива, като се има предвид секретността, която засяга повечето корупционни сделки.

"Притеснението около администрацията на Тръмп е доста сериозна, но това се засилва от няколко години. Конфликтът на интереси не е нов проблем, но се вижда с целия му блясък, когато има някой, който в основни линии нарушава нормите. Тръмп е симптом, а не причина. Неговото управление осветява някои от проблемите", коментира Райтер.

Като цяло повече от две трети от страните по света отбелязват под 50 точки по индекса за 2018, а средната стойност е 43. Само 20 страни са подобрили значително резултатите си от 2012 г., включително Аржентина и Кот д'Ивоар. Шестнадесет други, включително Австралия, Чили и Малта, отбелязват значителен спад през същия период.

Световният анализ показва ясна връзка между наличието на здрава демокрация и борбата с корупцията в публичния сектор и цитира намаляващи резултати за Турция и Унгария, във връзка с предизвикателствата пред правовата държава и свободата на пресата.

"Корупцията е много по-вероятно да процъфтява там, където демократичните основи са слаби и ... където недемократични политици и популисти могат да я използват в своя полза", коментира Делия Ферейра Рубио, която председателства световната група за гражданско общество.

България е на дъното в доклад за корупция в ЕС

България е на дъното в доклад за корупция в ЕС

Сега е времето за изпълнение на ангажиментите, коментира Трансперънси интернешънъл