Багдад и Вашингтон ще се споразумеят за график за изтегляне на американските бойни части от Ирак. Това ще стане чрез преговори, които ще се проведат по-късно. Това се посочва в съвместно американско-иракско писмено изявление, уточнява АП.

Консултациите се проведоха във формат на видеоконференция. Националните делегации бяха водени от държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън и иракския външен министър Фуад Хюсеин.

Във връзка с нарастващия потенциал на иракските сили за сигурност, страните потвърдиха, че сега задачата на силите на САЩ и коалицията е да обучават и инструктират, което позволява да се изтеглят всички останали бойни части от Ирак.

САЩ и Ирак обсъждат бъдещето на американския военен контингент

САЩ и Ирак обсъждат бъдещето на американския военен контингент

Нови перспективи

В документа се казва още, че иракското правителство е потвърдило ангажимента си да защити персонала, конвоите и дипломатическите съоръжения на глобалната коалиция. Освен това базите, в които са разположени служителите на САЩ и коалицията, са изключително иракски и че чуждестранното военно присъствие служи само за подкрепа на усилията на Ирак в борбата Ислямска държава.

Както обяви по-рано в сряда министър-председателят на Ирак Мустафа ал Казими, повишаването на нивото на бойна готовност на националната армия и силите за сигурност, както и успехът в борбата срещу терористите, ще позволи изтеглянето на до 60% на чуждестранния военен контингент.

Помпео: Заедно с Ирак ще намалим своя контингент

Помпео: Заедно с Ирак ще намалим своя контингент

Позиция на Белия дом

В средата на март президентът на Ирак Барам Салех поясни, че броят на американските войски в страната не надвишава 2500 души. На 5 януари парламентът на арабската република прие резолюция, изискваща пълното изтегляне на всички чужди войски от нейна територия.