САЩ, Канада и Финландия ще създадат консорциум за изграждане на ледоразбивачи, заяви високопоставен служител на администрацията на САЩ, ход, предназначен да подкрепи корабостроенето на съюзниците и да противодейства на Русия и Китай във все по-стратегическите полярни региони, предава Ройтерс.

Инициативата, наречена Icebreaker Collaboration Effort или пакт ICE, беше разкрита в четвъртък в кулоарите на тридневната среща на върха на НАТО във Вашингтон, където Алиансът призова Китай да прекрати подкрепата си за войната на Москва срещу Украйна.

Пактът има за цел да произведе флота от ледоразбивачи, за да "проектира сила" в полярните региони и да наложи международните норми и договори, каза високопоставен служител на администрацията на САЩ пред репортери, наричайки го "стратегически императив".

Споразумението - което трите членки на НАТО се стремят да подпишат до края на годината - ще обедини усилията от страна на съюзниците, за да увеличи капацитета за корабостроене, каза служителят, добавяйки, че е предназначено да изпрати послание до Русия и Китай.

"Без това споразумение бихме рискували нашите противници да развият предимство в специализирана технология с огромно геостратегическо значение, което също би могло да им позволи да станат предпочитан доставчик за страни, които също имат интерес да закупят полярни ледоразбивачи", каза служителят.

Американски законодатели и експерти се оплакват от атрофията на корабостроителния капацитет на САЩ през последните години, особено защото Китай произвежда военноморски кораби на безпрецедентни нива.

Строителството на кораби на ВМС на САЩ изостава с години.

Официалният представител не даде времева линия за изграждането на новите ледоразбивачи, нито каза колко кораба САЩ се стремят да произведат съгласно пакта, но отбеляза, че в момента САЩ разполагат само с два ледоразбивача, като и двата са към края на живота си.

"Възнамеряваме да увеличим мащаба си, кратно на настоящия брой, веднага щом можем", каза служителят.

Заедно правителствата ще идентифицират корабостроителници в трите държави, които могат да отговорят на търсенето от партньори и съюзници.

"В момента той е твърде малък и отнема твърде много време, а ние не генерираме продукцията, от която се нуждаем", каза служителят. Служителят каза, че съюзниците на САЩ искат от 70 до 90 ледоразбивача през следващото десетилетие.

Този ход идва, когато Китай се стреми да разработи нови морски маршрути в Арктика и да разшири своите изследвания в Антарктида. Западните правителства се притесняват, че китайската армия може да придобие по-добри оперативни способности и способности за наблюдение от своите полярни дейности.

Тъй като изменението на климата свива полярните ледени пакети, арктическите морета все повече се използват като търговски пътища, свързващи Тихия и Атлантическия океан с големите икономики.

Китай и Русия работят заедно за развитието на арктическите морски маршрути, докато Русия се стреми да доставя повече петрол и газ на Китай, докато Москва е под засилени западни санкции.

Русия разполага с повече от 40 ледоразбивача, които се произвеждат повече, а Китай управлява свой собствен по-малък, но нарастващ флот. Двете страни подписаха партньорство "без ограничения" дни преди нахлуването на Русия в Украйна през 2022 г.

Канада и Финландия заедно имат десетки ледоразбивачи.

Канада укрепва отбраната си в Арктика

Канада укрепва отбраната си в Арктика

Страната ще закупи до 12 нови подводници за флота си