Лидерите на Републиканската партия изразиха увереност, че до 2 август ще бъде постигнато съгласие по лимита на американския държавен дълг и отхвърлиха вероятността от фалит, предадоха информационните агенции.

Водачът на републиканците в Сената Мич Макконъл увери в сериозното отношение на представителите на своята политическа сила  към проблема.

От своя страна лидерът на демократите Гари Ридъм  упрекна опонентите си в липса на „смислен" ангажимент за уреждането на въпроса с дълга.

Засега демократите и републиканците взаимно блокират предложенията си за решаване на проблема.

Демократите отхвърлиха в Сената предложението,   което републиканците прокараха в Камарата на представителите.

Същевременно Камарата на представителите не можа да приеме законопроекта за държавния дълг, предложен от демократите в Сената.
При предварителното гласуване от общо 246 депутати, за законопроекта гласуваха 173-ма.

За да прокарат законопроекта, демократите се нуждаеха от мнозинство от две трети от гласовете, но не успяха да спечелят подкрепа от представителите на Републиканската партия.

Очаква се основното гласуване на законопроекта да бъде на 1 август.

В документа, предложен от лидера на демократите в Сената Гари Ридъм се предлага „таванът" на държавния дълг да бъде вдигнат с 2.5 трилиона долара, а в дългосрочен план разходите да бъдат съкратени с около 2.2 трилиона долара.

Президентът Барак Обама заяви, че демократите и републиканците трябва да постигнат компромис за намаляването на бюджетния дефицит и вдигането на тавана на държавния дълг.