Съветниците на американските центрове за контрол и превенция на заболяванията гласуваха единодушно в сряда ваксината срещу Covid-19 на Pfizer/BioNTech и за деца на възраст от 12 години. Консултативният комитет по имунизационни практики на CDC се съгласи, че ползите от ваксинирането на деца и тийнейджъри надвишават всички рискове от ваксината, съобщи CNN.

Американската администрация по храните и лекарствата даде разрешението си за спешна употреба на ваксината при 12-15-годишни в понеделник. "Това е още една стъпка към придобиване на имунитет и приближаване на пандемията към края", каза д-р Хосе Ромеро, който е председател на ACIP и който е и секретар на Министерството на здравеопазването в Арканзас. "Все още трябва да ваксинираме останалия свят, но направихме значителни стъпки и сме на път". Д-р Сара Оливър от Националния център за имунизация и респираторни болести на CDC информира комисията за рисковете и ползите от ваксината. "Юношите на възраст 12-17 години са изложени на риск от тежко заболяване от Covid-19", каза Оливър. "Има над 1,5 милиона потвърдени случаи и над 13 000 хоспитализации досега сред подрастващите", добави тя.

Pfizer може да ваксинира и лица под 15-годишна възраст в САЩ

Pfizer може да ваксинира и лица под 15-годишна възраст в САЩ

До началото на следващата седмица се очаква разрешението

Сравнението на процента на хоспитализация от минали годишни грипни епидемии показва, че повече деца и тийнейджъри са хоспитализирани заради Covid-19, отколкото заради грип, каза Оливър. "Като цяло процентът на хоспитализация за Covid в тази популация е по-висок от свързания с грип процент на хоспитализация за същата възрастова група по време на пандемията H1N1 през 2009 г.", каза тя.

Припомняме, че в началото на май беше съобщено, че такова разрешение се очаква.