Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп в момента насилва Сърбия и Косово към едно споразумение, чиито резултати могат да бъдат след това много опасни за Балканите. Това коментира пред БНР Весела Чернева, която е директор на софийския офис на Европейския съвет за външна политика.

Косово готово за диалог със Сърбия

Косово готово за диалог със Сърбия

Но не и за обсъждане на суверенитета

Тя каза това в отговор на въпрос дали е актуален сценарий размяната на територии между Сърбия и Косово, като опит за разрешаване на конфликта, с оглед на това, че по-рано тази седмица върховният представител на ЕС по външната политика и политика Жозеп Борел не се е противопоставил на подобен вариант.

"Тук говорим за етническа поляризация. Ако се стигне до размяна на територии, която местното население или населенията, за които се отнася, не приемат, това може да донесе сблъсъци и напрежения в етническите общности в другите страни в региона", обясни тя.

Обрат: Косово премахва митата върху сръбски стоки

Обрат: Косово премахва митата върху сръбски стоки

Решението обяви премиерът Албин Курти

И посочи, че отдавна се говори за желанието на Република Сръбска да се отдели от Босна и Херцеговина, че в Република Северна Македония има два етноса, както и че това е опасно и за Черна гора по същата причина.

"За съжаление плодовете на едно такова споразумение, наложено насила, ще трябва да бере ЕС и най-вече страните в региона", изтъкна Чернева.

Според нея Сърбия и Косово трябва да постигнат споразумение, тъй като настоящата ситуация дестабилизира не само тях, а и целия регион. Но Чернева подчерта, че "каквото ѝ споразумение да бъде постигнато, то трябва да бъде водено от ЕС и приемано от населенията, за които се отнася".

Вучич: Признаването на Косово е въпрос на време

Вучич: Признаването на Косово е въпрос на време

Целта им е да вкарат Косово в ООН и това е същността на всичко