Американските власти настояват сирийският президент Башар Асад да сдаде властта, дори това да струва продължаване на кръвопролитията в близкоизточната страна. Това е потвърдил официалният представител на държавния департамент на САЩ Марк Тонер във вторник по време на обичайния брифинг пред журналисти, пише ТАСС.

САЩ не планирали съвместни операции с Русия в Сирия

САЩ не планирали съвместни операции с Русия в Сирия

Пентагонът все пак отчита намесата

Когато за пореден път той повторил "гледната точка" на САЩ за това, че Асад "няма място в бъдещето на Сирия", го попитали: "Готови ли сте да преглътнете тази гледна точка (да се откажете от нея - превежда ТАСС), ако можете да стигнете до прекратяване на огъня?". Отговорът на Тонер бил еднозначен: "Не".

Сирийската опозиция постави 48-часов ултиматум на Асад

Сирийската опозиция постави 48-часов ултиматум на Асад

Ако боевете при Дамаск не спрат, вече няма да признават примирието...

Поводът за разговор на тази тема послужи за молба на кореспондента на руската държавна медия да помоли да му представят приоритетите в политиката на САЩ в Сирия. Самият Тонер заяви: "Ние, разбира се, се радваме, когато ДАЕШ (Ислямска държава) ги удрят отнякъде. Но едва ли е добро заместване, когато на тези места идва режим, отчитайки неговата репутация по отношение към сирийското мирно население.

Именно този подход критикува във Виена на 17 май външният министър на Русия Сергей Лавров. Тогава той цитира думите на един от своите колеги на заседанието на Международната група за поддържане на Сирия: "Ние сега ще бомбардираме "Нусру" (терористичната групировка "Джебхат ан-Нусра"), а кой ще заеме позициите, които сега са окупирани?"

"Това е "Неволна грешка", заяви руският министър. Тя означава, че хората мислят в тези категории, които са несъвместими с подхода на Съвета за сигурност на ООН. Получава се, че "Джебхат ан-Нусра" се разглеждат като средство за сдържане на сегашния решим, но това е опасно развитие на събитията".

"Трябва да се видят приоритетите", подчерта руският министър. Сега Тонер заяви по този повод: "Нашите приоритети са двояки. Преди всичко - да разгромим ДАЕШ, а ние оглавяваме коалиция от 66 държави именно с тази цел".