Американският държавен секретар Рекс Тилърсън назначи Кърт Волкър, бивш посланик на САЩ в НАТО, като специален представител в Украйна, съобщиха американски медии, позовавайки се на високопоставен съветник в Държавния департамент.

"Волкър ще координира всички усилия на Държавния департамент за разрешаване на конфликта, създаден, когато Русия нахлу в Крим и по-късно в Източна Украйна", посочва съветникът на Тилърсън.

Волкър е дипломат от кариерата, който е работил като постоянен представител на САЩ в НАТО при републиканския президент Джордж У. Буш и след това при президента Барак Обама. Той понастоящем е експерт по външна политика и национална сигурност в Института Маккейн за международно лидерство към университета на щата Аризона.

По време на президентската предизборна кампания през 2016 г. Волкър не подписа писмо от повече от 90 републикански ветерани, работили в областта на външната политика, които обещаха да се противопоставят на Доналд Тръмп, магнат в сферата на недвижимите имоти без никакъв опит в областта на правителствената или външната политика.

Волкър посочи, че има опасения, че каквото и да е писмо от "интелигенцията в сферата на националната сигурност" може да предизвика нежелан резултат.

По думите на Волкър, той нямал намерение да работи за Тръмп, но искал да бъде свободен да дава съвети на всеки бъдещ президент.