Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен и министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин, които се срещнаха с украинския президент Володимир Зеленский в Киев, са обещали допълнителна американска помощ от 322 млн. долара за Украйна, за да се противопоставят на агресията на Русия. "Това ще подпомогне военния капацитет, от който се нуждае Украйна, особено в борбата в Донбас", казва служител на Държавния департамент на САЩ, цитиран от Der Standard. По информация на Ройтерс обещаната помощ е в размер на 713 млн. долара, но това включва не само Украйна, но "и други страни от региона".

Според изявлението тази помощ ще помогне на украинските сили да преминат към по-модерни оръжия и системи за въздушна отбрана, които по същество са съвместими с НАТО. "Искам да разполагаме с тежки и мощни оръжия", заяви Зеленски преди срещата, като добави, че през последната седмица ситуацията с доставките на оръжие се е подобрила.

Информацията за посещението на Блинкен и Остин бе потвърдена от Държавния департамент на САК обаче изрично след като представителите на американската администрация са напуснали територията на Украйна. Мистериозно се оказа това посещение, от което и до този момент не са разпространени и снимки, след като за него бе съобщено по необичаен начин - предварително от президента Зеленски по време на пресконференция пред журналисти в украинското метро.

Това е първото посещение на висши служители на САЩ в Украйна от началото на руската инвазия.

По информация на BBC САЩ ще назначат нов посланик на САЩ в Украйна, а дипломатите постепенно ще започнат да се връщат в Киев от тази седмица. Очаква се новият посланик да бъде Бриджит Бринк, настоящият посланик на САЩ в Словакия.

Министърът на отбраната на САЩ Остин се е отправил към Германия, където в американската база "Рамщайн" ще се срещне с представители на 20 държави, за да обсъди военната помощ за Украйна.