Турският министър по въпросите на външната търговия Кюршад Тюзмен е отменил посещението си в САЩ.

Тюзмен трябваше да пристигне в Ню Йорк в неделя за заседание на турско-американския бизнес съвет.

Причината за отмяната на визитата е приетата от комисията по външна политика към Конгреса на представителите на САЩ резолюция, с което се признава геноцида над арменците.

Тюзмен е вторият официален турски представител, който отменя посещение в САЩ, след като командващия турските ВМС адмирал Метин Атач също отмени визитата си.

Същевременно САЩ обявиха, че ще търсят алтернативни варианти, след предупрежденията, които Турция отправи към Вашингтон, ако признае геноцида над арменците.

Анкара обяви, че най-вероятно ще ограничи американския достъп до въздушното пространство на Турция, както и ще затвори за американски войски военната си база "Инджирлик" в Южна Турция.

Турция е струпала 60 хиляди войници по границата с Ирак. Засега обаче няма признаци за подготовка на спецоперация против кюрдските бойци в Северен Ирак, съобщават представители на Пентагона, пожелали анонимност пред ИТАР-ТАСС. Те се надяват, че US-силите ще бъдат предварително предупредени за сроковете и мащаба на евентуална операция на турската армия в Северен Ирак.

Оттам САЩ получават голяма част от доставките си за мисиите в Ирак и Афганистан.

Проблемът сега е да се намерят други начини за доставка на екипировка за Ирак, заяви американски военен, цитиран от Си-Ен-ЕН.
Вашингтон трябва да е готов на всякакви действия от страна на Турция, независимо към какво точно пристъпи Анкара, добави източникът.

Трябва да сме готови за всякакви варианти - от пълната забрана за достъп през Турция на американски военни, до частично ограничение за US военните части.

Ако това се случи, САЩ ще трябва да отдели значителни средства за допълнителни полети през Кувейт, добавя Си-Ен-ЕН.

По-рано американският министър на отбраната Робърт Гейтс, заяви, че 70% от американските товарни превози по въздух и 95% от новите бронирани коли, предназначени за Ирак, минават през Турция, припомня  Си-Ен-Ен.

Припомняме, след като стана ясно решението на Сената за признаването на арменския геноцид, Турция отзова посланика си в САЩ Наби Сенсой .

Турция остро разкритикува гласуването на резолюцията, а турски висш представител предупреди, че последствията от нея, няма да „никак приятни за САЩ".