Съединените щати обвиниха Русия, че финансира кампания за дезинформация в Латинска Америка, която захранва медиите с пропаганда и фалшиви новини, насочени към отслабване на подкрепата за Украйна и засилване на анти-САЩ и антинатовски настроения.

Това се казва в изявление на Държавния департамент във вторник, предаде "Ройтерс".

Русия използва медийни контакти в Аржентина, Боливия, Чили, Колумбия, Куба, Мексико, Венецуела, Бразилия, Еквадор, Панама, Парагвай, Перу и Уругвай, става ясно още от изявлението.

Според САЩ "кампанията за манипулиране на информация" е координирана от три руски организации- The Social Design Agency (SDA), Institute for Internet Development и Structura. Държавният департамент ги нарече фирми за "влияние срещу наемане", които са кооптирали местни медии и влиятелни лица в Латинска Америка.

Екипите в Русия създават съдържание, което се изпраща на "култивирани" журналисти за преглед, редактиране и в крайна сметка публикуване в медиите, твърди САЩ.

Пример за такива медии, които разпространяват материала според Държавния департамент, са онлайн изданията на испански език, както Pressenza- регистриран в Еквадор и базираната в Чили El Ciudadano.

Припомняме, Европейският съюз наложи санкции на SDA и Structura през юли, като ги обвини в разпространение на пропаганда в подкрепа на войната на Русия срещу Украйна.

На 20 октомври САЩ публикува разсекретена оценка на разузнаването, изпратена до повече от 100 правителства, в която се казва, че Москва използва шпиони, социални медии и руски държавни медии, за да подкопае общественото доверие в почтеността на демократичните избори.

В България финансират проруски медии с пари от Запада, разкриха в ЕП

В България финансират проруски медии с пари от Запада, разкриха в ЕП

Големи западни рекламодатели не знаят, че парите им отиват за дезинформация, но трябва да го разберат