Министерството на правосъдието на САЩ обвинява четирима военнослужещи от Китайската освободителна армия за оркестриране на кибератака през 2017 г. срещу Equifax, при която е придобит достъп до личната информация на 147 млн. потребители, съобщават американските медии.

На пресконференция днес главният прокурор и министър на правосъдието на САЩ Уилям Бар и заместник-директорът на ФБР Дейвид Боудич обявиха повдигнатите обвинения. Боудич нарече проникването в Equifax "най-голямата кражба на чувствителна лична информация от подкрепяни от държава хакери, регистрирана някога", и благодари на Еquifax за сътрудничеството им в разследването.

Хакери удариха Equifax

Хакери удариха Equifax

Кредитните карти за близо 209 000 американски клиенти са бил засегнати

"Това беше умишлено и с голям обхват нарушаване на личната информация на американския народ. Днес ние държим отговорни хакери на Китайската освободителна армия за престъпните им действия и напомняме на китайското правителство, че имаме възможност да премахнем наметалото на анонимността в интернет и да намерим хакерите, които страната многократно използва срещу нас", подчерта Бар.

Хакерската атака, една от най-тежките кибератаки в историята, доведе до това, че на милиони хора им бяха замразени кредитните оценки, тъй като хакерите могат да продадат номерата на социалната им осигуровка и друга непроменима идентифицираща информация и кредити на тяхно име, както и до гигантски съдебен иск срещу Equifax за неуспех да защити информацията. Идентифицирането на хакерите и начинът, по който са използвали данните, беше огромна загадка през последните няколко години.

Equifax е една от най-големите агенции за отчитане на потребителски кредити в САЩ и притежава имената, номерата на социалните осигуровки, историята на кредитите и друга лична информация на над 800 милиона души. Компаниите използват услугите на Equifax за наблюдение на кредитната история на клиента, както и за предотвратяване на опити за измама.