Съединените щати оттеглят планирани 2 млн. долара от службата на ООН за борба с тероризма и намаляват присъствието си на конференция по въпроса, последната стъпка в администрацията на Тръмп, със спиране на финансиране да настоява за реформа в световната организация, съобщава "Ройтерс".

Намаляват финансирането, защото шефът на контратероризма в ООН (бивш руски дипломат с повече от 30 години опит), е спрял участието в конференцията на няколко НПО, обяснява официален американски представител, пожелал анонимност.

На въпроса дали решението има нещо общо с ръководителя на контратероризма Владимир Воронов, американският представител коментира, че "има значение" и че Воронов е подложен на "огромен натиск от страна на родината си" на конференцията.

Правителството на Путин е обвинявано от западните страни, че е против НПО групи по интереси, известни като "гражданско общество", и обезсърчават независимите институции.

Официалният представител на САЩ коментира, че те и други държави са принудили генералния секретар на САЩ Антонио Гутериш и Воронов, да включат групите в цялата конференция, заради ценния им принос.

"Нашите претенции не се чуват и вместо това възгледите на страни като Сирия, Венецуела, Иран и Русия изглежда имат по-голяма тежест по този въпрос, отколкото страните, които правят най-много в борбата с тероризма", заяви американският официален представител.

САЩ напуснаха Съвета на ООН по правата на човека

САЩ напуснаха Съвета на ООН по правата на човека

Решението беше очаквано

Две от сесиите на откриването на конференцията днес (за обмен на информация и опит и борба с чуждестранни бойци), ще бъдат затворени за групите по интереси и медиите.

Високопоставен служител на ООН коментира, че причината за закритите сесии е представянето на "много чувствителна информация, споделена между ръководителите на агенциите за борба с тероризма".

Очаква се присъствието на близо 120 страни и 100 групи - представители на гражданското общество, коментира ООН.