КНДР е доставила на Русия повече от хиляда контейнера с боеприпаси. Тази информация се потвърждава от сателитни снимки, разкри посланикът на САЩ в НАТО Джулиан Смит.

"Разполагаме с нова информация, че КНДР наскоро е доставила допълнителни оръжия на Русия за използване във войната срещу Украйна. По наша информация КНДР е прехвърлила на Русия повече от хиляда контейнера с военно оборудване и боеприпаси", посочи Джулиан Смит, цитирана от "Укринформ".

Движението на контейнери от Северна Корея до Русия натоварени на кораби е било засечено от сателити.

"Остро осъждаме КНДР за предаването на такива оръжия на руснаците, които несъмнено ще бъдат използвани за нападения срещу украинския народ, украинските градове, както и за по-нататъшна незаконна война от страна на Руската федерация", подчерта тя.

Посланикът на САЩ в НАТО добави също, че Вашингтон предполага, че Северна Корея иска да получи други военни технологии от Русия в замяна на снарядите.

Възможно е Пхенян да поиска от Москва изтребители, ракети земя-въздух, бронирани машини, както и оборудване за производство на балистични ракети.

Руска делегация пристигна за икономически разговори в Северна Корея

Руска делегация пристигна за икономически разговори в Северна Корея

Пхенян търси възможност за износ на работна ръка в Русия

КНДР е една от страните, които подкрепиха нахлуването на Русия в Украйна. По-специално Пхенян помага на Москва с оръжия. Тази "помощ" обаче има и недостатъци.

Самите руски агресори се оплакват от системни дефекти в артилерийските снаряди от Северна Корея.