Американските ВВС за пръв път ще дислоцират своя изтребител-бомбардировач пето поколение F-35A в Европа през есента или лятото на тази година, съобщи ТАСС, позовавайки се на началника на Бойното командване на ВСС на САЩ ген. Герберт Карлайл.

Ген. Карлайл разказа, че летателните апарати на американските ВВС се готвят да бъдат разположени и в Азиатско-Тихоокеанския регион и в региона на Близкия Изток.

Тръмп започва нови Космически войни?

Тръмп започва нови Космически войни?

значително да намалим данъците за средната класа и фирмите

"Аз бих очаквал разгръщане в чужбина през пролетта-лятото. Европа, разбира се, е това място, където бихме искали да дислоцираме тези самолети. Затова и виждам, че това ще стане", подчерта военачалникът, коментирайки намеренията за прехвърляне не изтребителите-бомбардировачи в чужбина.

"Освен това, ние планираме да ги изпратим в Тихоокеанския регион. Имаме планове да ги изпратим в Близкия Изток в не толкова далечно бъдеще", заяви ген. Карлайл.

US изтребител F-35 извърши първото си кацане на самолетоносач

US изтребител F-35 извърши първото си кацане на самолетоносач

Днес е важно събитие в развитието

Той уточни, че подобно разполагане в Близкия Изток "няма да стане през т.г.". "Разгръщането в Близкия Изток не се явява нещо, което ще стане сега, то е планирано от няколко години", заяви генералът.

По думите му, Пентагонът започва да разполага в чужбина самолетите F-35A първоначално за "Европа, където ще бъдат разположени за много кратко време, а след това - в Тихоокеанския регион, където ще са по-продължително".

Освен това, възможно е тези самолети "точно обратното - да бъдат прехвърлени първо за кратко в Тихоокеанския регион", предположи ген. Карлайл. Както той отбеляза, докато в Министерството на отбраната на САЩ обмислят "много кратко разполагане в Европа и след това - по-мащабно дислоциране в Тихоокеанския регион".

Турция вади пари за изтребители F-35A

Турция вади пари за изтребители F-35A

Пентагона планира изграждането на три модела изтребители

Генералът не назова европейската страна, в която се предполага, че ще бъдат дислоцирани F-35A. Не каза и за това колко подобни изтребителя ще бъдат изпратени в Европа.

F-35 успешно хвърли бомба

F-35 успешно хвърли бомба

От Пентагона уточниха, че това е станало

Карлайл потвърди, че в Близкия Изток F-35A се предполага, че ще участва в бойни операции. Същевременно той заяви, че предстоящото прехвърляне на тези самолети не бива да се разглежда от другите страни като демонстрация на сила.