Новият Европейски военен съюз рискува да изключи американските компании от оръжейни договори и подкопава НАТО. Това предупреждение са отправили САЩ към Европейския съюз, като са намекнали за евентуални ответни мерки, съобщава "Ройтерс".

В писмо от 1 май американското правителство заявява, че ограниченията за участието на страни извън ЕС, които се обмислят в Европейския военен съюз, са "отровни хапчета".

ЕС очаква Тръмп да отложи митата върху европейски автомобили

ЕС очаква Тръмп да отложи митата върху европейски автомобили

Наложеният от САЩ краен срок изтича на 18 май

"Ясно е, че подобни реципрочни ограничения, наложени от САЩ, няма да бъдат приветствани от нашите европейски партньори и съюзници, и за нас няма да бъде приятно да ги разглеждаме в бъдеще", се подчертава в писмото на двама заместник-министри на отбраната на САЩ, Елън Лорд и Андреа Томпсън, до ръководителката на дипломацията на ЕС Федерика Могерини.

Всякакви правила, ограничаващи участието на американски компании от отбранителния сектор, също така ще доведат до "драматично обръщане на засилената интеграция през последните три десетилетия на трансатлантическия отбранителен сектор", се предупреждава още в писмото, видяно от "Ройтерс".

Могерини подчерта, че опасенията на САЩ са неоснователни във връзка със споразумението в ЕС, договорено през декември 2017 г. и целящо съвместно да се финансират, развиват и разполагат въоръжени сили.

САЩ увеличиха доминацията си на световния оръжеен пазар

САЩ увеличиха доминацията си на световния оръжеен пазар

САЩ, Русия, Франция, Германия и Китай

"Европейският съюз е и остава отворен към американски компании и оборудване", коментира Могерини вчера пред журналисти, добавяйки, че европейският пазар на обществени поръчки е по-отворен от този на САЩ, който вече доминира в световната търговия с оръжие.

Министрите на отбраната на страните членки на ЕС, които обсъдиха правилата, регулиращи военния съюз във вторник, се опитват да се разберат по законодателството до юни за това, как да се позволи участието на страни извън ЕС, включително Великобритания, след като тя излезе от Общността, както и на САЩ.

Холандският министър на отбраната Анк Бийлевелд заяви, че Холандия иска участието на САЩ и предложи механизъм за "аварийна спирачка" за правителствата от ЕС, който да бъде задействан, ако почувстват безпокойство относно участието на страни извън ЕС в отбранителния проект.

Тръмп смята да изтегли САЩ от договора за търговията с оръжия

Тръмп смята да изтегли САЩ от договора за търговията с оръжия

Ще помоли Сената да не го ратифицира…

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп настоя пред правителствата на страните членки на ЕС през февруари миналата година, че САЩ трябва да играят централна роля в Европейския военен съюз.

Ала политиката на Тръмп "Америка на първо място", проблемите, създавани на европейските компании, които навлизат на американския оръжеен пазар и годините на дублиране на военните разходи от страна на отделните страни членки на ЕС, предизвикаха европейски усилия за по-добра интеграция на въоръжените им сили.

Писмото на САЩ, в което се казва, че Брюксел не бива да причинява вреда на процъфтяващите отношения между ЕС и НАТО, е най-откритото противопоставяне на САЩ срещу Европейския военен съюз досега.