Съединените щати предупредиха своите пилоти, че самолетите, които оперират извън главното международно летище на Етиопия - едно от най-натоварените в Африка - могат да бъдат "пряко или непряко изложени на стрелба". Това предаде Al Jazeera.

В съобщението до пилотите, извършващи полети от международното летище Боле в Адис Абеба, се обръща внимание на продължаващите сблъсъци между етиопските държавни сили и бойците от Народния фронт за освобождение на Тигре.

Съобщението идва ден след като САЩ призоваха гражданите си незабавно да напуснат страната, тъй като съществува риск от по-нататъшна ескалация на конфликта.

Служители на ООН арестувани в Етиопия

Служители на ООН арестувани в Етиопия

Конфликтът в страната ескалира през последните седмици

Сраженията в Етиопия започнаха през ноември 2020 г., когато правителството на министър-председателя Абий Ахмед изпрати войски в северния регион Тигре. Правителствените сили са обвинявани, че блокират района и възпрепятстват притока на хуманитарна помощ.

Междувременно през последните месеци бойците от Тигре напреднаха в съседните региони Амхара и Афар. В началото на ноември те сформираха коалиция с други бунтовнически групировки и заплашиха да тръгнат към столицата.