САЩ споделиха с редица други страни данните, получени от анализа на материалите, открити и иззети в къщата на убития терорист номер едно Осама бин Ладен, съобщават световните медии.

Сред най-проучваните материали от компетентните органи на САЩ е дневникът на бин Ладен и неговите наставления за терористични акции.

Създателят и водачът на терористичната мрежа „Ал Кайда" призовавал своите съмишленици да търсят нови форми и начини на атаки срещу САЩ, като е изтъкнал, че трябва вниманието да се концентрира върху неголемите американски градове, а не само върху мегаполиса Ню Йорк.

В същото време иззетите от дома на бин Ладен документи, записки, компютри, мобилни телефони и други носители на информация заставят американското разузнаване да преразгледа ролята на 54-годишния саудитец в дейността на „Ал Кайда". Новите сведения еднозначно свидетелстват, че бин Ладен през цялото време е оставал активен лидер на терористичната организация, като е бил непосредствено отговорен за изработването и реализацията на нейните замисли, а не е бил просто церемониална фигура, вдъхновяваща ислямистите в различни страни.

ЦРУ прие решение да покаже фотографии на убития лидер на „Ал Кайда" Осама бин Ладен на членовете на специалните комисии по разузнаването и комитета по въоръжените сили в Сената и Камарата на представителите. Това съобщи официалният представител на ЦРУ Престън Голсън.

По неговите думи американските законодатели от профилираните комитети могат да се запознаят с видеоматериалите при желание от тяхна страна.