Държавният департамент на САЩ огласи данни, сочещи, че коронавирусната инфекция, която прерасна в пандемия, най-вероятно се е появила в лаборатория в китайския град Ухан.

Данните са публикувани с цел да се подпомогне работата на разследващата група на СЗО, чиято цел е да се установи произходът на вируса SARS-CoV-2.

В прессъобщение на Държавния департамент се посочва, че още през есента на 2019 г. служители на Института по вирусология в Ухан (WIV) са заболели от вирусно заболяване - преди официално установения първи случай на COVID-19 в Китай. Симптомите на инфекцията, от която са страдали, се покриват с тези на COVID-19, както и на други подобни заболявания. Междувременно старшият изследовател на WIV Ши Джен Ли твърдеше, че сред екипа на института и студентите не е установено наличие на вируси, свързани със SARS-CoV-2 или SARS. По думите му, в екипа е имало "нулева инфекция".

В изявлението се посочва също, че институтът в Ухан работи поне от 2016 г. по изследване на коронавируса RaTG13, чиито преносители са прилепите - това е коронавирусът, идентифициран през януари 2020 г. от същия институт като най-близката проба до SARS-CoV-2 (96,2% съвпадение).

Държавният департамент подчертава, че липсва прозрачност и последователност в поведението на WIV. Това се отнася за работата му с RaTG13 или други подобни вируси, включително за провеждане на експерименти за "придобиване на функция" - за увеличаване на заразността или смъртността.

Американската страна подчертава, че WIV е свързан с военни изследвания.

"Въпреки че WIV се представя като гражданска институция, институтът работи в сътрудничество с китайските военни по публикации и секретни проекти. WIV се занимава с класифицирани изследвания за китайската армия поне от 2017 г., включително лабораторни експерименти с животни." - изтъкват от Държавния департамент.

"Съединените щати многократно призовават за прозрачно и задълбочено разследване на произхода на COVID-19. Установяването на произхода на тази пандемия е много важно общественото здраве в световен мащаб, за икономическото възстановяване и международната сигурност. За да подпомогне жизненоважната работа на разследващия екип на Световната здравна организация, който пристигна в Китай тази седмица, правителството на Съединените щати днес споделя нова информация относно дейностите в китайските правителствени лаборатории през 2019 г." - се казва в изявлението.