САЩ са отговорни за разпалването на сепаратистки настроения сред някои кюрди в северната част на Сирия, като лъжливо обещават да ги защитят, "каквото и да правят". Това подчерта руският заместник-министър на външните работи Михаил Богданов в интервю за руски вестник.

"Смятаме, че някои непохватни действия на нашите американски партньори подхраниха сепаратистки настроения сред някои кюрди", посочи Богданов.

Кюрдите свалиха военен хеликоптер на Турция по време на операцията в Сирия
Обновена

Кюрдите свалиха военен хеликоптер на Турция по време на операцията в Сирия

Прокюрдски и турски източници съобщават, че военният хеликоптер е свален от кюрдски сили

Плановете на Вашингтон за създаване в Северна Сирия на погранични сили за сигурност, доминирани от сирийските кюрди, предизвикаха турската военна кампания срещу сирийските кюрдски милиции, действащи в района, и най-вече срещу "Отрядите за защита на народа".

Анкара разглежда кюрдските милиции в Северна Сирия като близки съюзници с Кюрдската работническа партия (ПКК), която води въоръжен бунт за автономия от турската държава и която е обявена за терористична организация от Турция, САЩ и Европейския съюз.

Целта на САЩ в Сирия е заграбване на икономически активи, убедена Русия

Целта на САЩ в Сирия е заграбване на икономически активи, убедена Русия

А не борбата срещу ДАЕШ

След започването на операцията "Маслинена клонка" срещу кюрдите в анклава Африн, който е контролиран от сирийските кюрди, Турция се зарече да разшири операцията на изток чак до границата с Ирак, където САЩ поддържат значително военно присъствие.

Вашингтон обаче обеща да подкрепи кюрдите, които са техен ключов съюзник в кампанията срещу терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава"), запазвайки войските си в североизточната част на Сирия и по-конкретно в контролирания от сирийските кюрди град Манбидж.