САЩ разработват първата в арсенала си управляема атомна бомба.

Това мнение изрази експертът Ханс Кристенсен, който е директор по информационните проекти, касаещи ядрената сфера, във Федерацията на американските учени (ФАУ), цитиран от ТАСС.

Коментарът му е във връзка с извършеното от САЩ изпитание на бомбата B61-12 в началото на месеца.

Според Кристенсен Националната администрация по ядрена безопасност към Министерството на енергетиката на САЩ „представя изпитание, в хода на което е била хвърлена бомбата B61 от самолет, просто като част от работата по нейното обновяване, с цел да бъде поддържана в изправно състояние".

Експертът счита, че „в действителност" това представлява „разработване на първата управляема бомба със свободно падане от ВВС на САЩ".

Кристенсен е убеден, че модернизирането на ядрения боен заряд B61 е насочен включително за "повишаване на точността" чрез монтирането на нова опашка.

Ако приемем факта, че бомбата B61-12 може да бъде носена от американски изтребител-бомбардировач пето поколение F-35 и че се планира в началото на 2020-те години такива боеприпаси да бъдат разположени в Европа, трябва да се направи извода, че предстои „най-значимата ядрена модернизация на НАТО от 80-те години", добави той.

Припомня се, че на 1 юли на полигон в американския щат Невада Националната администрация по ядрена безопасност и ВВС на САЩ са провели изпитание на нова модификация на ядрена бомба B61. Според заместник-министъра на отбраната на Русия Анатоли Антонов действията на американската страна „носят откровено провокационен характер" и противоречат на изявленията на Вашингтон, че се „стреми към пълно разоръжаване".