Министерството на правосъдието на САЩ съобщи, че е повдигнало обвинения срещу бизнесмена Олег Дерипаска за заобикаляне на санкциите, наложени му от американските власти през 2018 г., съобщи АП.

Освен това в рамките на делото в САЩ бяха повдигнати обвинения срещу руската гражданка Наталия Бардакова, руската гражданка Екатерина Воронина и живеещата в Ню Джърси и натурализирана американска гражданка Олга Шрики. Шрики, която се е намирала на територията на САЩ, е арестувана.

"Дерипаска, Бардакова и Шрики са обвинени в заговор за нарушаване и заобикаляне на американските санкции - в нарушение на Закона за международните извънредни икономически сили, което се наказва с до 20 години затвор", се казва в документа.

Яхтата на Олег Дерипаска се появи край бреговете на Турция

Яхтата на Олег Дерипаска се появи край бреговете на Турция

Руският алуминиев магнат е санкциониран от Съединените щати, Обединеното кралство и Европейския съюз

Ако бъде осъдена за изтриване на електронни записи, свързани със сътрудничеството ѝ с Дерипаска, Шрики може да получи още 20 години затвор, допълва Министерството на правосъдието на САЩ.

Министерството на правосъдието припомни, че САЩ са наложили санкции срещу Дерипаска на 6 април 2018 г. Впоследствие той наема Бардакова и Шрики, за да заобиколят ограниченията и да получат американски услуги, стоки и технологии, твърди прокуратурата.

Според Министерството на правосъдието Воронина и Бардакова са направили "неверни изявления" пред американски служители и за това ги грози максимална присъда от пет години затвор.