Министерството на правосъдието на САЩ съди Google за монопол в бизнеса с дигитална реклама, съобщи "Ройтерс". Цитира се жалба от 149 страници с данни за незаконни опити за доминация.

Делото се занимава с бизнес в Google, който е отговорен за 80% от приходите му. Министерството на правосъдието поиска от съда да принуди Google да раздели ключова част от своя бизнес с рекламни технологии.

"Google използва антиконкурентни, незаконни средства, за да елиминира или сериозно да намали всяка заплаха за своето господство над цифровите рекламни технологии", се казва в антитръстовата жалба.

Google каза, че правителството използва грешен аргумент, който ще забави иновациите, ще повиши таксите за реклама и ще затрудни растежа на хиляди малки фирми и издатели".

Федералното правителство заяви, че се опитва да изравни условията за конкуренти на големи технологични компании, включително Amazon.com, собственикът на Facebook Meta Platforms и Apple Inc.

Делото от вторник следва антитръстовото дело от 2020 г., заведено срещу Google по време на мандата на Доналд Тръмп, републиканец. Делото от 2020 г. предполагаше нарушения на антитръстовото законодателство в начина, по който компанията придобива или поддържа своето господство с монопола си в онлайн търсенето и е планирано да отиде на съд през септември.

Осем щата се присъединиха към делото във вторник, включително родния щат на Google Калифорния.

Главният прокурор на щата Калифорния Роб Бонта каза, че практиките на Google са "задушили креативността в пространство, където иновациите са от решаващо значение".

Главният прокурор на Колорадо Фил Уайзър каза, че доминирането на Google е довело до по-високи такси за рекламодателите и по-малко пари за издателите, които предлагат рекламно пространство. "Ние предприемаме действия, като завеждаме това дело, за да премахнем монопола на Google и да възстановим конкуренцията в бизнеса с цифрова реклама", каза той в изявление.