САЩ наложиха санкции на президента на Зимбабве Емерсън Мнангагва за корупция и нарушаване на човешките права, съобщава БиБиСи. Санкциите засягат и други бивши лидери на африканската страна. Активите им в САЩ са блокирани, а пътуването има до там - забранено.

Продължаваме да сме свидетели на груби злоупотреби с политически, икономически и човешки права, посочват от Белия дом в свое изявление. Насочването към гражданското общество и сериозните ограничения върху политическата дейност задушиха основните свободи, докато ключови участници, включително правителствени лидери, източиха обществени ресурси за лични печалби, допълват от ведомството.

Според САЩ тези незаконни дейности подкрепят и допринасят за глобална престъпна мрежа от подкупи, контрабанда и пране на пари, които обедняват общностите в Зимбабве, Южна Африка и други части на света. Белият дом пренасочва и увеличава усилията си да потърси отговорност от лицата и организациите, които са отговорни за тази експлоатация.

В списъкът със санкции влизат първата дама Ауксилия Мнангагва, вицепрезидентът Константино Чивенга и министърът на отбраната Опа Мучингури и високопоставени служители по сигурността. Вдигнати са санкциите срещу лицата, които преди са били санкционирани от САЩ и сега не са включени в новия списък.

САЩ за първи път наложиха икономически санкции и санкции за пътуване на Зимбабве в началото на 90-те години. Те бяха насочени към тогавашния президент Робърт Мугабе и десетки други високопоставени държавни служители, които Вашингтон обвини в подкопаване на демокрацията в страната.

САЩ наложиха нови санкции срещу Иран

САЩ наложиха нови санкции срещу Иран

Вашингтон засилва натиска срещу Техеран и проиранските групировки в близкия изток