Руски Су-27 прихвана американски ЕП-3 Орис II, който прелита в международно въздушно пространство над Черно море, съобщава американският флот.

Руският изтребител е провел високоскоростна маневра директно пред ЕП-3 и след това го преследва за втори път, което флотът на САЩ нарича "небезопасно взаимодействие".

Военноморските сили допълват, че техният самолет лети в съответствие с международното право и че предоставят видео, с което ще покажат това.

Пълно изявление на 6-и флот на САЩ и на Военноморските сили на САЩ в Европа:

На 5 ноември 2018 г. американски самолет ЕП-3 Орис, летящ в международно въздушно пространство над Черно море, беше прихванат от руски SU-27. Това взаимодействие бе определено като небезопасно, тъй като SU-27 проведе високоскоростна маневра директно пред самолета, което изложи нашите пилоти и екипаж на риск. Прихващащият SU-27 направи допълнителен заход, притискайки EP-3 и форсирайки, след като извърши завой. Екипажът на ЕР-3 съобщи за турбулентност след първото взаимодействие и вибрации от второто. Продължителността на взаимодействието е приблизително 25 минути.

Докато руската армия е в правото си да се упражнява в рамките на международното въздушно пространство, това взаимодействие бе безотговорно. Очакваме те да се държат в рамките на международните стандарти, определени за гарантиране на безопасността и предотвратяване на инциденти, включително Споразумението от 1972 г. за предотвратяване на инциденти в и извън морето (INCSEA). Неподходящите действия повишават риска от неправилни изчисления и потенциал за сблъсък във въздуха.

Американският самолет лети в съответствие с международното право и не предизвика тази руски действия.