Американският държавен секретар Рекс Тилърсън обвини Иран в "тревожни продължаващи провокации", целящи дестабилизирането на Близкия изток и подкопаването на интересите на Америка в региона, съобщава БиБиСи.

"Необуздан Иран има потенциал да поеме по същия път като Северна Корея и да повлече света заедно с нея", подчерта Тилърсън.

Американският президент Доналд Тръмп по-рано разпореди преразглеждане на ядреното споразумение с Иран.

Въпреки това САЩ признават, че Техеран спазва сделката, сключена със световните сили през 2015 г.

Иранските власти досега не са коментирали публично последните развития по казуса.

Иран многократно е отричал обвиненията на Запада, че някога се е опитвал да разработва ядрени оръжия.

Във вторник Вашингтон обвини Северна Корея, че се опитва да "провокира нещо", след като Пхенян извърши неуспешно изпитание на ракета през уикенда.

В изявление на Рекс Тилърсън се изтъква, че прегледът на ядреното споразумение с Иран ще се състои в преразглеждане на цялата американска политика спрямо Иран - като ще се вземе предвид не само спазването на ядрената сделка от Техеран, но също и действията му в Близкия изток.

Той обвини страната в "тревожни и продължаващи провокации, които изнасят терор и насилие, дестабилизират повече от една страна в момента".

"Иран е водещата държава в света, подкрепяща тероризма и е отговорен за засилването на многобройните конфликти и подкопаването на американските интереси в страни като Сирия, Йемен, Ирак, Ливан и продължава да подкрепя атаките срещу Израел", категоричен е американският държавен секретар.

Като част от дълъг списък от обвинения, той разкритикува намесата на Иран в сирийския конфликт и подкрепата му за президента Башар ал Асад.

Държавният секретар по-рано призна, че иранците са изпълнили условията на ядреното споразумение от 2015 г. Но той отбеляза, че неговите "ядрени амбиции" остават "сериозен риск за международния мир и сигурност".