От Министерството на енергетиката на САЩ ребрандираха природния газ, произвеждан в страната, като "газ на свободата". Това стана в изявление, в което се съобщава за увеличение на износа.

От ведомството уточниха, че разширяването на съоръжението в щата Тексас означавало, че повече "молекули на американската свобода" могат да бъдат произведени и изнесени по целия свят.

Съоръжението, което се намира на остров Кинтана в Мексиканския залив, произвежда втечнен природен газ (LNG).

Тази позиция е ясен знак за ангажимента на САЩ за насърчаване на чистата енергия, се изтъква в изявлението на департамента.

Ала ребрандирането идва на фона на опитите на администрацията на президента Доналд Тръмп за отмяна на законодателството за климатичните промени, прокарано от предшественика на Тръмп, Барак Обама, което целеше ограничаване на емисиите от превозните средства.

Скоро след встъпването си в длъжност Тръмп обяви, че САЩ ще се оттеглят от Парижкото споразумение за климата от 2015 г., изтъквайки, че иска да договори ново "справедливо" споразумение, което няма да поставя в неизгодно положение американските компании и работници.

Този ход беше заклеймен от учени климатолози и активисти за борба с климатичните промени, а Тръмп беше обвинен, че възпрепятства глобалните усилия за намаляване на въглеродните емисии с парников ефект.

Обявеното разширяване на съоръжението на о. Кинтана ще допринесе за откриването на около 3000 нови работни места в района, се отбелязва в изявлението на Министерството на енергетиката.

"Увеличаването на капацитета за износ от проекта Freeport LNG е от решаващо значение за разпространението на газа на свободата по целия свят, като предоставя на съюзниците на Америка разнообразен и достъпен източник на чиста енергия", подчерта заместник-министърът на енергетиката Марк Менезес.

Терминът "газ на свободата" е реминисценция за "пържолите на свободата", въведен в САЩ през 2003 г. като алтернатива на пържени картофи след противопоставянето на Франция срещу американската инвазия в Ирак.