Двама от четиримата американски шпиони, освободени вчера от Москва, са пристигнали на летището във Вашингтон. Други двама са останали във Великобритания, съобщават световните агенции.

Припомняме, със същия самолет вчера на летището във Виена бяха докарани 10 руски агенти, които бяха задържани на американска територия на 27 юни.

От своя страна Русия освободи четирима свои граждани, излежаващи присъди за шпионаж в полза на западни държави.
Операцията по размяната на шпионите е сочена за най-голямата след края на Студената война.

По време на размяната на летището във Виена стълбите на самолетите са били покрити, така че да не се виждат задържаните.

На телевизионни репортажи от летището се виждат кадри с двата самолета - американският Vision Airlines Boeing 767-200 и този на Русия - Yak - 42. Те са престояли около 90 минути един до друг. След това са излетяли последователно един след друг.

Наетият от американското правителство самолет се приземи първоначално в британска военна база. Самолетът на руското министерство на извънредните ситуации кацна на летище в Москва.

Припомняме, десетимата руски агенти се признаха за виновни по обвиненията за шпионаж пред съд в Ню Йорк. Останалите по-тежки обвинения срещу тях бяха снети.

Съдебното заседание в американския град е първото място, на което руснаците се появяват публично заедно, коментира БиБиСи.

До момента на задържането им те са се стремели да демонстрират най-обикновен начин на живот, който по нищо да не привлича вниманието.

Сред руските шпиони бе и Анна Чапман, определена от медиите в САЩ за „фаталната жена" в шпионския скандал.