Централното командване на Съединените щати (CENTCOM) заяви, че USS Thomas Hudner е унищожил няколко еднопосочни атакуващи дрона, за които смята, че са били изстреляни от контролирани от хусите райони в Йемен.

"Дроновете бяха свалени, докато американският военен кораб патрулира в Червено море", каза командването, добавяйки, че нито корабът, нито екипажът са претърпели щети или наранявания.

През последните седмици йеменската бунтовническа група Хуси атакува израелски кораби в Червено море, заявявайки, че атаките са в отговор на продължаващата криза в ивицата Газа.

Хусите са съозници на Техеран - част от така наречената "ос на съпротивата" срещу Израел. Иранският външен министър Хосеин Амирабдолахян заяви днес, че групировките на съпротивата са активирали целия си капацитет, за да засилят натиска върху Израел.

Кораб с двама българи в екипажа беше отвлечен в Червено море.

Фирмата със седалище в Токио, Nippon Yusen, потвърди, че управлява кораба, наречен Galaxy Leader, който е собственост на британска компания.

Последно плавателният съд предава данни за местоположението си на 18 ноември в 13:04 часа. Тогава корабът е в централната част на Червено море. Неговите транспондери вече са деактивирани.

Йеменските хуси свалиха боен дрон на САЩ

Йеменските хуси свалиха боен дрон на САЩ

Инцидентът идва в особено напрегнат момент в региона