Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс настоя правителствата на страните от Централна Америка да направят повече, за да ограничат нелегалната имиграция, защото "необходимостта от по-категорични действия е по-належаща от всякога", съобщава "Асошиейтед прес".

Говорейки в Гватемала сити пред държавните глави на Гватемала, Хондурас и Салвадор, Пенс отсече, че "това масово преселение трябва да бъде прекратено".

"Това е заплаха за сигурността на САЩ и точно както уважаваме вашите граници и вашия суверенитет, ние настояваме да уважавате нашите", настоя Пенс.

Федерален съдия нареди на Тръмп да върне децата на разделените имигрантски семейства

Федерален съдия нареди на Тръмп да върне децата на разделените имигрантски семейства

Това е първото съдебно решение, откакто Белият дом започна да прилага

Президентът на Гватемала Джими Моралес, президентът на Салвадор Санчес Серен и хондураския президент Хуан Орландо Ернандес са присъствали на срещата.

Трите централноамерикански страни са дом на много мигранти, задържани и разделени през последните седмици на фона на политиките на администрацията на американския президент Доналд Тръмп, които доведоха до разделянето на повече от 2000 деца и решението на Белия дом да ги върне.

Говорителят на президента на Гватемала Алфредо Брито заяви, че темата на срещата е била положението на имигрантите заради политиката на "нулева толерантност" на администрацията на Тръмп за онези, които незаконно пресичат границата на САЩ.

Тръмп извоюва голяма победа - Върховният съд остави в сила имиграционния указ

Тръмп извоюва голяма победа - Върховният съд остави в сила имиграционния указ

Случаят достигна до Върховния съд от федералния апелативен съд в Сан Франциско и Ричмънд