САЩ наложиха санкции срещу украинския олигарх Игор Коломойски "за значителна корупция". Това обяви американският държавен секретар Антъни Блинкън в писмено изявление, съобщава "Новости".

Съпругата на предприемача Ирина, дъщеря му Анжелика и синът му Израел Цви Коломойски също попадат под санкциите. На всички им е забранено да влизат в САЩ.

"В качеството си на губернатор на Днепропетровска област на Украйна от 2014 до 2015 г. Коломойски участва в корупционни практики (...), включително използвайки политическото си влияние и официални правомощия за лична облага", изтъква Блинкън.

Порошенко уволни Коломойски

Бившият съюзник на властта в Киев бе принуден да се оттегли, след като негови хора

Както подчерта ръководителят на Държавния департамент, въпреки факта, че украинецът е бил вкаран в черния списък въз основа на действията му в миналото, настоящите постоянни усилия на Коломойски "да подкопава демократичните процеси и институции в Украйна", застрашаващи бъдещето на страната, предизвикват безпокойство.

Блинкън каза още, че САЩ ще продължат да подкрепят реформите в Украйна, а Държавният департамент "ще използва правомощия, подобни на тези, за да насърчава принципа на отчетност за корумпирани лица в региона и по света".

Министерството на правосъдието на САЩ по-рано обвини Коломойски в изтеглянето на големи суми от основаната от него Приватбанк под прикритието на заеми за свързани организации.

През 2016 г. украинското правителство национализира банката, но през 2019 г. бизнесменът успя да отмени това решение в съда. Върховната Рада (украинският парламент) обаче прие специален закон, който не му позволи да си върне банката.

Освен това американското министерство на правосъдието поиска американският съд да конфискува три сгради в Америка, принадлежащи на Коломойски, на стойност около 60 млн. долара. Ведомството е уверено, че са придобити от съучастниците на предприемача с парите, откраднати от Приватбанк.