„САЩ няма да постигнат поставената си цел в региона", заяви иранският духовен водач Аятолах Али Хаменей, цитиран от държавната телевизия на Иран и АП.

„Действителността в региона показва, че арогантният фронт, ръководен от САЩ и техните съюзници, е принципно губещ", допълни Хаменей по време на срещата си с президента на Сирия Башар ал-Асад.

По време на двудневното си посещение в Иран Асад се срещна още с президента Махмуд Ахмадинеджад и с шефа на иранските тайни служби. Основна тема на разговорите бяха Ирак и регионалните проблеми в областта.

По време на визитата Асад обвини САЩ и Израел, че се опитват да вредят на регионалните позиции на Иран и Сирия в областта, като влияят на политиката в Ирак, Ливан и Палестина.

„Въпреки усилията и координациите, ние трябва да осведомим общественото мнение относно заплашителните цели на САЩ и Израел", съобщи Асад за официалната новинарска агенция.

От своя страна Ахмадинеджад изрази също подобни опасения, като обвини САЩ и Израел, че се целят към властта в мюсюлманските държави под претекст, че искат постигане на мир.

„Те само загатват, че целят мир и сигурност в региона, но въпреки това искат да подобрят своите позиции в региона и да ударят ислямските държави", допълни Ахмадинеджад, цитиран от АП.