Южна Корея, Япония и Съединените щати организираха отдавна планирани съвместни военноморски учения с участието на американски самолетоносач, съобщава Ройтерс. Те тренираха противодействие на ракетно нападение от страна на Северна Корея.

Северна Корея ускорява разработването на оръжия, тествайки хиперзвукови ракети с твърдо гориво. Лидерът на КНДР Ким Чен Ун посочи, че сега е моментът страната да бъде по-подготвена за война от всякога, позовавайки се на нестабилна геополитическа ситуация.

Участващите сили проведоха учения за борба с подводници, за да подобрят реакциите си на севернокорейските подводни заплахи, включително и балистични ракети, изстрелвани от подводници.

Ученията се проведоха в международни води между Южна Корея и Япония. В тях взеха участие самолетоносачът Теодор Рузвелт и разрушителите Хауърд, Ръсел и Даниел Иноуе, както и военни кораби от Япония и Южна Корея.

Маневрите, насочени към засилване на комбинираната способност за реакция на заплахите от Северна Корея, следват многогодишен план за съвместни учения, създаден след миналогодишната тристранна среща на върха.

САЩ и Южна Корея проведоха съвместни учения с F-35

САЩ и Южна Корея проведоха съвместни учения с F-35

На фона на дрънкането на оръжие от страна на КНДР