САЩ, Япония и Южна Корея планират да обявят стъпки за укрепване на връзките за взаимна сигурност на среща на върха тази седмица в Мериленд, включително споделяне на разузнавателна информация за заплахи от балистични ракети от Северна Корея и Китай и провеждане на редовни съвместни военни учения, съобщиха високопоставени служители на администрацията на Байдън казах.

Безпрецедентните ходове отразяват това, което според американски служители и анализатори е драматично подобрение в отношенията между Токио и Сеул след години на обтегнати връзки, произтичащи от японската колониална окупация на Корея. Общата загриженост относно агресивните действия на Китай в региона и нарастващия ракетен арсенал на Северна Корея подхрани историческо сближаване, което според експерти може да постави началото на нова ера и за трите страни.

"Това е истински пробив", каза Майкъл Ауслин, изтъкнат сътрудник в института Хувър към Станфордския университет.

Северна Корея може да изстреля междуконтинентална балистична ракета или да предприеме други военни действия в знак на протест срещу срещата на върха на Съединените щати, Южна Корея и Япония, каза южнокорейски депутат в четвъртък, цитирайки разузнавателната агенция на страната.

Северна Корея разкритикува задълбочаващото се военно сътрудничество между трите страни като част от опасна прелюдия към създаването на "азиатска версия на НАТО".

Северна Корея: Ядрената война на Корейския полуостров е неизбежна

Северна Корея: Ядрената война на Корейския полуостров е неизбежна

Според КНДР виновни са САЩ

Срещата на върха в петък, на която президентът Джо Байдън е домакин на японския министър-председател Фумио Кишида и президента на Южна Корея Юн Сук Йол в президентската резиденция в Кемп Дейвид, Мериленд, бележи първата самостоятелна среща между трите страни. Предишни срещи са били провеждани в рамките на големи многостранни конференции. Това е и първото посещение на чуждестранни лидери в Кемп Дейвид от 2015 г.

Ауслин каза, че плановете трите страни да споделят разузнавателна информация в реално време за защита срещу възможни ракетни атаки трябва да помогнат за укрепване на доверието между Япония и Южна Корея.

"Това изгражда доверие, защото споделяте информация", каза той. "Това е нещо, което не сме имали."

Очаква се трите държави да създадат тристранна гореща линия, за да позволят на правителствата да комуникират по време на криза, казаха висши представители на администрацията. И те планират да издадат изявление, което се отнася до обещанието на Китай да промени статута на Тайван .

"Има ясно разбиране между нас тримата, че всички ние имаме основен интерес от мира и стабилността в Тайванския пролив", каза високопоставен служител на администрацията.

Китай твърди, че Тайван, самоуправляващ се остров, е част от своята територия и не изключва използването на сила, за да го "обедини" с континента.

Китайски служители разкритикуваха срещата, като казаха, че тя ще подхрани враждебност, вместо да насърчи мира.

"Китай забеляза, че някои изключващи групировки се събират за така наречената "регионална сигурност" само за да засилят антагонизма и да подкопаят стратегическата сигурност на други страни", каза Лю Пенгу, говорител на китайското посолство във Вашингтон, по имейл. "Китай твърдо се противопоставя на подобни практики."

Представители на Държавния департамент защитиха срещата в Кемп Дейвид. "Няма причина тази среща да се разглежда като провокативна или каквато и да е стъпка или усилие за подклаждане на напрежение", каза говорителят Ведант Пател..

САЩ предупреждават срещу оръжейна сделка между Русия и Северна Корея

САЩ предупреждават срещу оръжейна сделка между Русия и Северна Корея

Това нарушава и резолюциите на Съвета за сигурност на ООН